De bankierseed gaat vanaf 2015 ook gelden voor medewerkers van banken die de contacten met de klanten onderhouden en bijvoorbeeld ook voor effectenhandelaren. De eed was al van toepassing op bestuurders en commissarissen van financiële ondernemingen.

Minister Jeroen Dijsselbloem regelt de uitbreiding van het gebruik van de eed volgens zijn departement in de Wijzigingswet financiële markten 2015.

Ook de geschiktheids- en betrouwbaarheidstoets moet ruimer worden toegepast: niet alleen voor bestuurders en commissarissen, maar ook voor medewerkers die verantwoordelijk zijn voor grote en risicovolle transacties.

Het ontwerpwetsvoorstel omvat ook het actief informeren van consumenten over het depositogarantiestelsel door banken. Verder wordt de overheidsbijdrage in de bekostiging van het toezicht op de financiële markten afgeschaft.

Antwoord op financiële crisis

De bankierseed is een van de antwoorden van de politiek op de financiële crisis van de afgelopen jaren waarin banken wereldwijd door overheden moesten worden gered. Verder zijn de bonussen in de sector gemaximeerd, zijn de buffers van banken verhoogd en is er meer toezicht op risicovolle ondernemingen.

Banken hebben hun gedrag verbeterd sinds de uitbraak van de crisis in 2008, maar zij hebben hun klanten daarvan nog niet weten te overtuigen. Het herwinnen van vertrouwen is daarom een belangrijke uitdaging voor banken, is de mening in Den Haag.

Zorgvuldige afweging

Alle bestuurders in de financiële sector moeten tussen 1 januari en 31 december dit jaar beloven dat zij een "zorgvuldige afweging zullen maken tussen alle belangen die bij de onderneming betrokken zijn, te weten die van de klanten, de aandeelhouders, de werknemers en de samenleving waarin de onderneming opereert." Dat moet gebeuren in het bijzijn van getuigen en worden vastgelegd.

Kamer en kabinet vinden al langer dat de eed niet alleen moet gelden voor de top van banken en verzekeraars, maar voor iedereen in de financiële sector die klanten daadwerkelijk financieel advies geeft. Eind vorig jaar achtte minister Dijsselbloem het echter nog noodzakelijk om hiervoor verder onderzoek te doen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl